csütörtök

Why do you like Mary Hopkin?


Egy önálló, magabiztos női előadó, aki a hírnév ellenére is önmaga maradt. Kiállt az elvei mellett, és a zenéjével valami igazán pozitívat sugárzott a hallgatósága felé. Hölgyeim, és uraim! Örömömre szolgál bemutatni,

MARY 
HOPKIN-t.

Ismét egy ismertetőt olvashattok, ami színesíti a blog palettáját - kivételesen nem a maga bujaságával.
Egy Magyarország számára ismeretlen hölgyről fogok az alábbiakban beszélni. Az ezt megelőzőekkel ellentétben, még senkivel sem találkoztam, aki hallgatta volna ezt a visszafogott muzsikát. Minden esetre, ha már "fiúbandákról" meséltem, itt az idő önálló nőkről is.



A walesi Mary Hopkin nevét, ugyan a legtöbb beatles-könyv megemlíti, hosszasabban szó nem esik róla. Ez véleményem szerint baklövés, ugyanis a kisasszony igazán érdemel néhány szót. 
Pontardawe-ben született 1950-ben, és tehetségét felismerve, szülei ének tanárhoz küldték. Fiatalon népdalokat énekelt főleg, majd ki is adott egy lemezt, mielőtt még a Beatles alapította Apple Corps-hoz szerződött volna.

Ami azt illeti, úgy került oda, hogy megnyert egy tehetségkutató műsort, a Opportunity Knocks-t. Ott látta meg egy angol modell, Twiggy, aki rögtön ajánlotta is Paul McCartneynak. Így, ez a leányzó lett az első "beatles felfedezett". A debütáló dala hatalmas sikert is aratott, a címe "Those were the days".


Kislemezként jelent meg 1968-ban, és a feldolgozások ellenére is tartotta első, vezető helyét a ranglistákon. Az eladása hihetetlenül sikeres lett, és Amerikában 1,5 millió kelt el belőle, míg a globális forgalma meghaladta a 8 milliót. Ennek okán aranylemezzé is vált. - Egyébként az elismerések mellet is egész jó kis dalocska. Érdemes meghallgatni. - Mellesleg a később megjelent album producere is McCartney volt, ami látszik is rajta.

A következő album egy évvel később jelent meg "Postcard" címmel, ami csupán a harmadik helyet érte el a brit slágerlistán, az egyesült államokban pedig, 28. lett.

Az ezt követő kislemez azonban újra a listák második helyére lépett, mint "Goodbye". Ez egy eredetileg Beatles dal, ami a nevük alatt sosem jelent meg, csak demók formájában. Ki tudja miért, Paul lepasszolta Marynek, akinek viszont kimondottan jól állt. Íme egy felvétel is róla, ahol Paul próbál magyarázni. - Az egyik dolog, ami miatt imádom Miss Hopkin-t, hogy Paulie teljesen hidegen hagyta. Nagyon menő stílusra vall, ha valaki nem dől be a világ legszebb férfijának.


A harmadik kislemeze a "Temma Harbour" hatodik helyig jutott az angol listákon, bár ennél sokkal érdekesebb dolog történt 1970-ben. Mary Hopkin képviselte Angliát az Eurovíziós dalfesztiválon, a "Knock, knock, who's there?" című dalával, ami sajnos pont lecsúszott az első helyről, mégis beírta az előadó nevét a történelembe. Egy különleges előadás volt, és csak növelte Mary hírnevét, még ha ő maga nem is szeretett volna szerepelni. (Na igen, nálunk meg még versenyezni is kell érte.) A szám később második lett a slágerlistákon. Paul szerepét pedig felváltotta valaki más. Az új producer Tony Visconti lett.


Tony nem más, mint Mary férje, akitől két gyermeke is született. A házasság azonban kimondottan rossz hatással volt a zenei karrierjére. A feledhető "Earth song, Ocean song" után, már nem is igen írt dalokat, vagy adott ki lemezeket. Hazavonult, és viselte a kötényt otthon. Bár, ezt a fajta családias felfogását már a korábbi dalaiban is kifejezte, mint a - szerintem fergeteges - "Think about your children"-ben. Ugyan egy-két lemez kikerült a kezei alól, semmi komolyabb. Viszont, a férje által támogatott előadók számaiba szívesen besegített, mint Tom Paxton, Ralph McTell, és David Bowie. A férje lemezein Mary Visconti néven jelent meg.

1976-ban visszatért, a születési nevével együtt. Megalapította saját cégét, miközben a Decca válogatás lemezt készített legjobb számaiból. Több ízben visszatért a koncertezéshez, bár néhányszor nem vált be a dolog.
A válás 1981-ben következett be, és Mary ezek után a jótékonykodásba vetette bele magát. (Érdekesség, hogy a Tony később elvette May Panget, aki John Lennon hivatalos szeretője volt.) Utána még koncertezett párat, és néha-néha együttesekhez is csatlakozott egy-egy turnéra. Folyamatosan megjelent különböző rendezvényeken, és írogatott dalokat, szövegeket. 

(A fent említett dal)

Jelenleg gyermekei karrierjét egyengeti, és továbbra is ő az egyetlen, Mary Hopkin -, aki dobta Paul McCartneyt. (Oké befejeztem, de ezen órákig tudnék nevetni.)

Tehát ez a hölgy egy igazi egyéniség, aki ha nem is váltotta meg a földet, egy aranyló színfolttal gazdagította világunkat. Én teljes mellszélességgel a #TeamMary-be tartozom, és előfordul, hogy kellemes folk zenéjével töltöm be a szobám.
Ha mást nem is, azt biztosan lehet szeretni benne, hogy a sikerek ellenére megmaradt a visszafogott, szerény stílusa, és a show-biznisz sem törte derékba az elveit.

Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

BTemplates.com

Üzemeltető: Blogger.

Labels